Filet z indyka z nutą tymianku w pieczarkowym sosie z serka mascarpone

Na dowód tego, że dziewczyny z kawałekdalej.pl nie samymi łakociami żyją ;-) dziś kolejny przepis na obiadzik!

Soczysty indyk w towarzystwie pieczarki :-).


mięso w sosie


Jak to zwykle u nas, nie będziesz stać nad garami całe przedpołudnie, obiecujemy :-) Zakupy też zrobisz piorunem, bo to tylko 5 składników! A do tego wszystkiego poznasz nowe zastosowanie serka mascarpone, które pewnie na stałe zagości w Twojej kuchni.
Ciekawi smaku?

szybki obiad


Filet z indyka z nutą tymianku


Składniki (4-6 porcji):


  • 800 g fileta z indyka (podzielić na grube plastry ok. 2cm)
  • 500 g małych pieczarek (podzielić na 4 części)
  • 5 sztuk małych cebulek, szarlotek (przekroić na 4 części)
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 6 gałązek tymianku (ew. suszony)
  • tłuszcz do smażenia (łycha masła z oliwą)
  • sól, pieprz do smaku


Plastry indyka lekko rozbij tłuczkiem (wystarczy z jednej strony). Posól i popieprz.
Na mocno rozgrzanym tłuszczu podsmaż krótko indyka, tylko do zezłocenia.
Odłóż na bok, a na tej samej patelni zeszklij cebulę.
Cebulę zdejmij z patelni, a następnie odparuj lekko posolone pieczarki. Pozwól im się zarumienić.
Wrzuć gałązki tymianku, cebulę i serek mascarpone. Mieszaj aż do rozpuszczenia serka, dołóż mięso i duś pod przykryciem około 10 minut, na małym ogniu.
Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie dolej wody, gdy sos będzie za gęsty.
Podawaj z czym lubisz, ziemniaczki z wody, kasza czy makaron, wszystko tu pasuje :-).

Smacznego,
Edyta :-)


indyk w kremowym sosie

kolacja




Kawałek dalej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz