Soczysty indyk w towarzystwie pieczarki :-).
Jak to zwykle u nas, nie będziesz stać nad garami całe przedpołudnie, obiecujemy :-) Zakupy też zrobisz piorunem, bo to tylko 5 składników! A do tego wszystkiego poznasz nowe zastosowanie serka mascarpone, które pewnie na stałe zagości w Twojej kuchni.
Ciekawi smaku?
Filet z indyka z nutą tymianku
Składniki (4-6 porcji):
- 800 g fileta z indyka (podzielić na grube plastry ok. 2cm)
- 500 g małych pieczarek (podzielić na 4 części)
- 5 sztuk małych cebulek, szarlotek (przekroić na 4 części)
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 6 gałązek tymianku (ew. suszony)
- tłuszcz do smażenia (łycha masła z oliwą)
- sól, pieprz do smaku
Plastry indyka lekko rozbij tłuczkiem (wystarczy z jednej strony). Posól i popieprz.
Na mocno rozgrzanym tłuszczu podsmaż krótko indyka, tylko do zezłocenia.
Odłóż na bok, a na tej samej patelni zeszklij cebulę.
Cebulę zdejmij z patelni, a następnie odparuj lekko posolone pieczarki. Pozwól im się zarumienić.
Wrzuć gałązki tymianku, cebulę i serek mascarpone. Mieszaj aż do rozpuszczenia serka, dołóż mięso i duś pod przykryciem około 10 minut, na małym ogniu.
Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie dolej wody, gdy sos będzie za gęsty.
Podawaj z czym lubisz, ziemniaczki z wody, kasza czy makaron, wszystko tu pasuje :-).
Smacznego,
Edyta :-)