Lekko i zielono - sałatka z awokado, rzodkiewką i winogronami


Już od jakiegoś czasu chodziła za mną sałatka z awokado i kombinowałam jak skomponować jej składniki. Miała być lekka, zdrowa, bezmięsna i kolorowa ;-) Koniecznie z grzankami, bo lubię do zieleninki coś pochrupać.

Czemu akurat z awokado? 

Jest bardzo kaloryczne, jego głównym składnikiem są tłuszcze i  ma niezbyt wyrazisty smak ... ale  to kolejny zdrowy owoc, który zaliczamy do superfood, bo bardzo dobrze wypływa na nasz organizm. 

Po pierwsze zawiera cenne dla naszego organizmu tłuszcze niskonasycone. Dzięki temu spożywanie awokado obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Awokado zawiera także antyoksydanty, fitoskładniki i witamię E, czyli jeśli jemy awokado to odmładzamy się i dbamy o wzrok ;-) 

Badania, oczywiście przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że awokado w diecie sprzyja odchudzaniu i zapobiega napadom głodu i podjadaniu między posiłkami!!! 
Nic tylko awokado na śniadanie, obiad i kolację ;-)  

Jak wybrać dojrzałe awokado?

Skórka dojrzałego awokado delikatnie się ugina, gdy jej dotykamy. Oznacza to, że w środku jest miękki miąższ i takie awokado będzie idealne do naszej sałatki - kremowe i pyszne!



Sałatka z awokado, rzodkiewką i winogronami 

Co będzie nam potrzebne? 

sałatka:
mieszanka sałat (moja zawierała radicchio)
czerwona cebula
pęczek rzodkiewek 
dojrzałe awokado 
1 łyżka soku z cytryny
kolorowa papryka 
różowe winogrona
niewielki kawałek twardego sera dojrzewającego o wyrazistym smaku np. gran padano lub pecorino

czosnkowy winegret:
5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego 
2 ząbki czosnku
sólo i pieprz 

grzanki:
bagietka 
kilka różowych winogron 
twarożek kozi 

Zaczynamy od grzanek. Kroimy bagietkę i smarujemy kanapki kozim serkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor (u mnie trwało to 5 minut). 

Przygotowujemy winegret. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy - du uzyskania jednolitej emulsji. Odstawiamy go na chwilkę, niech nabierze intensywnego czosnkowego aromatu;-)

Do miski wrzucamy mieszankę sałat, pokrojoną drobno czerwoną cebulę, pokrojone w talarki rzodkiewki, winogrona podzielone na połówki (jeśli mają duże pestki to usuńmy je) i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało i dodajemy do sałatki. Całość delikatnie mieszamy. 

Polewamy sałatkę winegretem i oprószamy startym serem. Grzanki dekorujemy połówkami winogron. 

Smacznego!

A przy okazji zapytam: czy lubicie guacamole? Ja uwielbiam!!! Najbardziej jako dodatek do burrito ;-) Jedzmy duuuużo awokado. 

Wcieranie go we włosy w postaci maseczki też jest niczego sobie ;-) 

Magda 







Kawałek dalej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz