Śniadanie mistrzów - Majowy omlet ze szparagami, bobem i rzodkiewką

Majowy omlet ze szparagami, bobem i rzodkiewką, to świetny sposób na niewykorzystane szparagi, które nie mogą leżeć długo w lodówce.
Dobrze, że mi zostało kilka sztuk z obiadu, bo mogę się teraz z Wami podzielić przepisem na pyszniutkie śniadanko z wiosennym akcentem.
Aksamitny omlet, chrupiące szparagi z rzodkiewką i arcyzdrowy bób, to prawdziwe śniadanie mistrzów!


śniadanie

Omlet z zielonymi szparagami, bobem i rzodkiewką


Składniki (1 porcja):


  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • zielone szparagi około 8 sztuk
  • garść bobu (świeży lub mrożony)
  • 4 średnie rzodkiewki
  • 1 łyżka ulubionego, startego sera (mozzarella wiórki, tarty parmezan)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, cukier do smaku


Jaja energicznie roztrzep z mlekiem, dobrze je napowietrzając, posól.
Szparagi umyj i odetnij/złam końcówkę łodyżki (około 4 cm). Wrzuć razem z bobem na wrzątek z solą i szczyptą cukru. Gotuj krótko, około 4 minuty. Odcedź.
Na patelni roztop masło, dodaj szparagi (możesz je podzielić na mniejsze kawałki, całe dobrze żeby były ułożone równolegle-istotne przy składaniu omleta :-)) i bób. Następnie warzywa zalej masą jajeczną, oprósz świeżo zmielonym pieprzem, posyp serem i smaż na wolnym ogniu około 5 minut, aż masa jajeczna będzie ścięta, ale jeszcze lekko wilgotna (proces ten możesz przyspieszyć przykrywając patelnie pokrywką, tylko musisz kontrolować stopień ścięcia).
Rzodkiewki pokrój w talarki.
Gotowego omleta posyp plasterkami rzodkiewki, złóż na pół (lub nie ;-)) i wyłóż na talerz.


Smacznego dnia,
Edyta :-)

szparagi, bób, rzodkiewka

omlet




Kawałek dalej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz