Zdrowa przekąska - orzechowe kulki mocy

Zdrowa słodka przekąska

Czasem dopada mnie słodyczowy głód ..., no dobra przyznam się, że to "czasem" ma miejsce prawie codziennie po powrocie z pracy ;-) Zajadanie takiego głodu zbyt często pysznym serniczkiem z latte, przyniosłoby na pewno opłakane skutki, więc szukam zdrowych przekąsek. Jedną z nich są kulki mocy. 

Niepozorne i z mocą

Te niepozorne i proste w przygotowaniu przekąski dają power! Wypełnione są zdrowymi, naturalnymi składnikami: ziarnami, orzechami, bakaliami i płatkami owsianymi.

Ich zrobienie zajmuje nie dłużej niż kwadrans. A najlepsze jest to, że można je wszędzie ze sobą zabrać i wykorzystać podczas chwilowego spadku formy ;-)

Wrzuć do blendera to co lubisz 

Podam zaraz przykładowe proporcje, ale pamiętajcie, że możecie je modyfikować w zależności od tego co akurat znajdziecie w kuchni ;-)

Do zrobienia kulek mocy potrzebna będzie nam szklanka zblendowanych orzechów, ziaren i drobnych suszonych owoców, a do sklejenia wykorzystamy daktyle oraz olej kokosowy.

Zdowa słodka przekąska

Orzechowe kulki mocy 

Co będzie nam potrzebne?

1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka orzechów i ziaren
np. 4 łyżki orzechów włoskich
4 łyżki orzechów ziemnych
4 łyżki orzechów nerkowca
3 łyżki nasion chia
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki rodzynek

1/2 szklanki daktyli (mogą być też figi lub suszone morele)
1 łyżka oleju kokosowego
cynamon

Do obsypania kulek: wiórki kokosowe i kakao naturalne

blender z rozdrabniaczem

Daktyle lub inne bakalie, które wybraliśmy jako spoiwo naszych kulek zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do odmoczenia na minimum 20 minut.

W blenderze z rozdrabniaczem porcjami miksujemy płatki owsiane, orzechy i drobne bakalie. Wszystko umieszczamy w jednej dużej misce. Następnie blendujemy namoczone daktyle z 3-4 łyżkami wody, w której się moczyły. Dodajemy olej kokosowy, a jeśli w suchych składnikach nie użyliśmy dużo orzechów, możemy zastąpić olej masłem orzechowym.

Zagniatamy składniki do uzyskania gęstej masy. Jeśli masa się kruszy, dodajemy trochę wody z moczenia bakalii. Odstawiamy masę na kilka minut do zamrażalnika.

Formujemy kulki o średnicy mniej więcej 3 centymetrów. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub naturalnym kakao. Jeśli posypka nie chce się trwale przykleić, możemy posmarować kulki wodą i dopiero obtaczać.

Kulki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Możemy je także zamrozić, jeśli zrobiliśmy za dużą porcję ;-) Z tego przepisu uzyskacie około 8 kulek. Uwaga są bardzo sycące!

Ja lubię te z kakaem, ale nie polecam ich jako przekąski dla dzieci, wszędzie jest kakao ;-)
I po co ja chciałam mieć ten biały stół, białe krzesła i białą podłogę .... dobrze że wiórki kokosowe są białe ...

Zdrowa słodka przekąska

Zdrowa słodka przekąska

Zdrowa słodka przekąskaZdrowa słodka przekąska

Inspiracją do tego przepisu, były przepisy na kulki mocy, zamieszczone przez Annę Lewandowską na stronie Healthy Plann by Ann.

Kawałek dalej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz