W tym dniu warto poświęcić troszkę czasu, aby przygotować domowy deser tylko dla Niej.
Nie musi to być od razu tort piętrowy, liczy się fakt, że w ten dzień Mama będzie goszczona, a nie jak zwykle, będzie gościć :-).
Włóżcie w przygotowanie całe swoje serduszko, a na pewno będzie pysznie.
Tylko nie zapomnijcie posprzątać kuchni! ;-)
Propozycję mam łatwą, lekką i przyjemną, bo serniczki na zimno takie są! I mocno kojarzą mi się z Mamą właśnie. Co prawda przeszły dużą przemianę, bo w moim rodzinny domu królowały serniki na serkach homogenizowanych, ale nadal są szybkie w wykonaniu i nie powinny przysporzyć kłopotu.
Jogurtowy serniczek z żelką truskawkową
Żelka truskawkowa
- 500 g truskawek mrożonych lub świeżych
- 2 łyżki cukru (do smaku)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Na początek zrób żelkę truskawkową,
Musi dobrze stężeć, chyba że chcesz wylać nią na wierzch serniczka, albo zastąpicie galaretką truskawkową :-) Zmiany są jak najbardziej wskazana, my tylko inspirujemy :-)
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
Używam do tego szklanki, łatwo w niej rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej, dobrze się miesza i widać czy jest rozpuszczona.
A jeśli chodzi o proporcję, zasada jest prosta, na każde pół litra płynu, przypada 4 łyżeczki żelatyny. Masz więc więcej truskawek, dołóż żelatyny.
Posłodzone truskawki zmiksuj.
Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej i wlej mieszając do truskawek. Tak przygotowaną żelkę wylej na wyłożoną folią spożywczą blaszkę (tortownica 24 cm) i odstaw do całkowitego stężenia. Proces można przyspieszyć wkładając formę do zamrażarki.
Blaty z ciasta francuskiego (tortownica 24 cm)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- mąka do podsypania
Masa jogurtowa
- 500 ml jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego (ok 600g)
- 500 ml śmietany kremówki, 30%
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 6 łyżek cukru pudru
Żelatynę zalej wodą, odstaw. Po napęcznieniu (około 10 minut) rozpuść w kąpieli wodnej (szklankę włóż do gorącej wody i mieszaj do rozpuszczenia :-)).
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru.
Aby uniknąć żelatynowych grudek w masie, proponuję lekko zagrzać połowę jogurtu i połączyć z nim rozpuszczoną żelatynę. Następnie wymieszać z resztą jogurtu.
Całość połączyć ze śmietaną, ewentualnie dosłodzić.
Do dekoracji
- truskawki
- cukier puder
A teraz składamy w całość!
Jak nie jesteś pewna swojej formy, wyłóż nią folią spożywczą. Ja nie byłam, stąd te nierówności :-(.
Na dno tortownicy włóż jeden blat ciasta francuskiego. Wylej połowę masy jogurtowej. Połóż na niej żelkę truskawkową i ponownie wylej masę. Przykryj drugim blatem ciasta pokrojonym w trójkąciki (będzie się kruszyć) i ułóż pod skosem, na truskawkach, jak na zdjęciu. Udekoruj truskawkami i cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Edyta