Składniki na dużą kawę
- 150 ml naparu z kawy
- 150 ml mleka minimum 2%
- 3 cm kawałek korzenia imbiru
- 15 ml likieru pomarańczowego, u mnie cointreau
- imbirowa przyprawa do kawy lub imbir mielony
- pomarańcza
- cukier
Zaparz kawę, swoją ulubioną, czy to z ekspresu, czy z kawy rozpuszczalnej, sypanej, a może z kawiarki. Dobierz moc do swoich upodobań, a ilość do ulubionego kubka ;-)
Mleko zagotuj z obranym i drobno pokrojonym imbirem. Odstaw.
Do szklanki wlej kawę i likier. Możesz również zrobić mieszankę syropu/soku pomarańczowego z wódką, albo wersję bezalkoholową z samym syropem kawowym lub skórką pomarańczy.
Mleko przelej przez sitko i spień, ja używam trzepaczki do sosów.
Gotową kawę pomarańczową możesz posłodzić i zalać imbirowym mlekiem.
Dekoruj pianką, mielonym imbirem i skórką otartą ze sparzonej pomarańczy.
Edyta
Edyta