Najwięcej fanów gofrów mieszka w krajach skandynawskich i to właśnie stamtąd wywodzi się to święto. U nich symbolizują nadejście wiosny, u nas kojarzą się z wakacyjnymi klimatami. Zresztą zawładnęły całym globem ;-) W Hong Kongu mają swoje EGG WAFFLES, drożdżowe gofry ponoć najlepsze są w Brukseli, a amerykańskie to te z dodatkiem proszku do pieczenia. Nawet będąc w skansenie w Klukach jedliśmy słowińską odmianę gofrów wypiekanych na blasze w specjalnej formie.
Nam bardzo podobają się takie nietypowe święta, zwłaszcza związane z jedzeniem ;-) i inspirujące kulinarnie. Gofry na pewno w tym dniu zagoszczą u nas w jadłospisie, przynajmniej jednego posiłku możemy być pewni :-) Jeśli macie ochotę na pyszne i chrupiące gofry zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu :-)
Gofry tradycyjne/amerykańskie (6 sztuk, 13x14)
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 100 ml oleju roślinnego
- 200 g mąki pszennej, tortowej
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
Jeśli chcesz wzbogacić smak gofrów, do ciasta możesz dodać cynamon, przyprawę do pierników, kakao lub kokos. Mąkę pszenną możesz zastąpić razową, a otrzymasz zdrowszą wersję. Możesz też użyć proszku i mąki bezglutenowej, jeśli unikasz glutenu w diecie.
Gotowe ciasto odstaw na około 15 minut, chyba że Ci się bardzo śpieszy ;-)
Posmaruj płytki gofrownicy tłuszczem i włącz do nagrzania. Piecz, aż gofry się zarumienią.
Niestety dużo zależy od gofrownicy. Moja stara, wysłużona maszyna ma moc 900 Wat (mało, ale daje radę). Płytki mają kształt prostokąta i mieszczą około 100 ml ciasta, a gofry są gotowe po 6 minutach.
Podawaj gofry z ulubionymi dodatkami, możliwości jest dużo. Cukier puder, dżem, frużelina, czekolada, masło orzechowe, serek wiejski, mascarpone, bita śmietana, świeże owoce, orzechy, karmel, itp.itd.
Smacznego :-)
Edyta
A może wersja wytrawna...
Smacznego :-)
Edyta
Międzynarodowy dzień gofra ! a u mnie - żadnego :| muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie musisz zrobić jutro gofry! Jak święto to święto
Usuń