Bez cukru i masła
Nasz sprawdzony przepis na klasyczne pączki modyfikujemy - zamiast cukru dodajemy ksylitol (cukier brzozowy), a zamiast roztopionego masła olej kokosowy (zachowujemy te same ilości).
Zamiast cukry waniliowego najlepiej użyjmy ziarenka wanilii lub olejek aromatyzujący do ciast.
Nasza lista składników wygląda tak:
1 kg mąki pszennej50 g świeżych drożdży (zamiennie 3 saszetki po 7 g drożdży suchych)
500 ml ciepłego mleka 3,2 %
100 g ksylitolu
Ziarenka wanilii lub 1/2 łyżeczki olejku aromatyzującego
6 żółtek
1 całe jajko
100 g roztopionego oleju kokosowego
40 ml spirytusu i sok z jednej cytryny
1/2 łyżeczki soli
Kiedy pączki wyrosną, pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni (termoobieg). Czas pieczenia około 12-15 minut - do zarumienienia ciasta.
Pączki pieczone rosną bardziej niż te smażone, dlatego najlepiej przygotujcie małe kuleczki i mocno je spłaszczcie.
Lukrowanie bez lukru
Zamiast klasycznego lukru polecam proteinową polewę bananową ;-)
Składniki:
1 dojrzały banan
3 Łyżki Ksylitolu (przed zmieleniem)
1/2 łyżeczki soku z cytyny
Ksylitol to "zdrowszy" zamiennik cukru pozyskiwany z brzozy. Po zmieleniu doskonale zastępuje cukier puder.
Blendujemy banana, a ksylitol mielimy (np. w młynku do kawy). Mieszamy wszystkie składniki i polewamy pączki.
SMACZNEGO ;-)