Na rozgrzewkę szybki, prosty i efektowny zarazem, przepis na Karnawałowy Lany Chrust.
Składniki na ok 20 szt. ( w zależności od grubości :-))
3 jajka, oddziel białka od żółtek
2 opakowania cukru waniliowego lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią domowej roboty
220 g mąki pszennej tortowej
150 ml mleka 3,2 %
20 ml whisky lub innego mocnego alkoholu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia ( olej rzepakowy lub smalec )
Żółtka ucieraj z cukrem. Mieszając dodaj mąkę, mleko oraz alkohol. Białka ubij na sztywno ze szczyptom soli i stopniowo dodaj do reszty składników. W niewielkim garnku ( 18/20 cm ) rozgrzej 3 cm oleju do ok 180°C ( najlepiej sprawdź wyciskając odrobinę ciasta ). Ciasto przełóż albo do rękawa cukierniczego, albo do dobrze wymytej butelki po ketchupie.
Ja używam jednorazowego rękawa, w którym mogę zrobić otwór dowolnej wielkości. Chrusty lubię cienkie i chrupiące, więc odcinam minimalnie końcówkę. Im mniej tym lepiej, zawsze otwór można powiększyć:-). Wyciskaj spirale lub inny wzór i smaż na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Dekoruj dowolnie: cukrem pudrem, czekoladą, cynamonem.
Edyta
Inspiracja
Prawdziwa rozpuska :) ale grzechem byłoby nie zrobić ;) po takich dobrych zdjęciach ....
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo! Nie grzesz już więcej i zabieraj się do roboty :-)
UsuńWow jeszcze nigdy takiego chrustu nie jadłam. Wygląda super
OdpowiedzUsuńTo czas spróbować czegoś nowego :-) smacznego
Usuń