Sałatka z kaczką, serem lazur, gruszką i buraczkiem

Kaczka wraca do łask, choć trudno jej będzie dorównać popularnością kurczakowi czy indykowi. Jest mięsem tłustym, ale za to soczystym, kruchym, z wyrazistym smakiem. To chyba najszlachetniejsze mięso drobiowe.  Podajemy je zwykle na specjalne okazje, więc czemu nie w sałatce na ŚWIĘTA. Wyjątkowe składniki, na wyjątkowy czas :-)

świąteczna kuchnia

Sałatka z kaczką, serem lazur, gruszką i buraczkiem

Składniki na 4 porcje

2 małe piersi kaczki
mieszanka ulubionych sałat, u mnie rukola, lodowa i szpinak
duża gruszka
1 łyżka miodu
średni burak upieczony lub ugotowany
100 g sera lazur (opakowanie)
ulubione orzechy uprażone na suchej patelni

Sos

8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
sól, pieprz do smaku


Zacznij od przygotowania piersi kaczki. Szkoły są różne, ja wybrałam najkrótszy sposób, bo lubię różowe mięsko. Pierś powinna mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij ją wcześniej, umyj i osusz. Skórę natnij w kratkę, przypraw solą i pieprzem. Smaż na suchej patelni skórą do dołu, około 7 minut, do mocnego zrumienienia. Obróć, smaż kolejne 3 minuty.
Dopiecz, w nieprzykrytym naczyniu, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 5 minut. Zawiń w folię aluminiową i pozostaw do wystudzenia.
Jak śpieszy mi się bardzo, pomijam etap dopiekania Smażę 8 minut od strony skóry i 5 minut z drugiej, zawijam w folię i odstawiam do wystygnięcia.
Gruszkę ze skórką pokrój w mniejsze kawałki, na jeden kęs i posmaruj miodem. Krótko smaż na rozgrzanej, grillowanej patelni, choć może być zwykła.
Buraka bez skórki upiecz w foli aluminiowej w piekarniku do miękkości, około godzinę, przy okazji świątecznych wypieków :-) albo ugotuj. Opcja ekspresowa - kup już ugotowanego :-)
I teraz już z górki ;-)
Umytą sałatę wyłóż na duży półmisek, naprawdę duży (u mnie 21x31) lub zrób dwie porcje, w końcu są dwa dni świąt ;-) I kolejno układaj pokrojonego w półplasterki buraka. Żeby nie przytłoczył sałaty, to go z nią zmieszaj. Potem gruszka, pokruszony/pokrojony ser, orzeszki i cieniutko pokrojona pierś.
W słoiczku wymieszaj składniki na sos. Sałatkę polej przed podaniem lub podaj dressing w sosjerce.

Smacznego :-)
Edyta


Kawałek dalej

2 komentarze: