Wytrawne gofry drożdżowe

Po tradycyjnych, słodkich gofrach, przyszedł czas na ich wytrawną odsłonę, ale tym razem na drożdżach. Oczywiście nie stosując słonych dodatków, otrzymacie wersję klasyczną. Jeden przepis, w dwóch wariantach! Lubię to :-) Do tych gofrów nie potrzebny nam mikser, ciasto natomiast można przygotować wieczorem, a upiec rano. Dobra, śniadaniowa alternatywa dla kanapki, jak również oryginalna przekąska imprezowa. Są mega chrupiące, a zarazem miękkie w środku i można je podgrzać w piekarniku.

gofry belgijskie

Gofry belgijskie/brukselskie

Składniki na 10 sztuk (13x14)
  • 500 ml mleka 3,2% (zawsze do ciast drożdżowych używam tłustego mleka)
  • 100 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
Wytrawne dodatki (wersja śniadaniowa, dla dzieci)
  • 100 g szynki
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 papryki
  • zioła: pietruszka, koperek, szczypiorek,
Wytrawne dodatki (wersja imprezowa;-))
  • 100 g wyrazistego sera, np. cheddar
  • kilka oliwek
  • kilka suszonych pomidorów
  • ulubione zioła i przyprawy
Rozpuść masło i wlej razem z mlekiem do średniej miski. Połącz z drożdżami, jajkiem i żółtkiem. Wsyp wszystkie suche składniki, wymieszaj rózgą do uzyskania jednolitej mieszanki.
Odstaw do podwojenia objętości, w temperaturze pokojowej, na około 1 godzinę i zajmij się przygotowaniem wytrawnych dodatków do ciasta, chyba że zostajesz przy wersji słodkiej :-)
Pokrój wybrane przez Ciebie składniki w drobną kostkę. Zetrzyj ser, posiekaj zioła. Do wyrośniętego ciasta dodaj przygotowane, słone dodatki i piecz na mocno rozgrzanej gofrownicy do uzyskania złotego koloru.
Możesz również wyrośnięte ciasto wstawić na noc do lodówki i upiec rano, po dodaniu słonych składników.

Smacznego :-)
Edyta

Zapraszamy na naszego Facebooka: www.facebook.com/kawalekdalej.
GOFRY BELGIJSKIE

GOFRY BELGIJSKIE


Kawałek dalej

2 komentarze:

  1. Wow ! Nie słyszałam o takiej wersji ! Jak dla mnie -świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecamy, lepsze od tostów, szybsze od pizzy :-)

    OdpowiedzUsuń