Gofry belgijskie/brukselskie
Składniki na 10 sztuk (13x14)- 500 ml mleka 3,2% (zawsze do ciast drożdżowych używam tłustego mleka)
- 100 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g szynki
- 100 g żółtego sera
- 1/2 papryki
- zioła: pietruszka, koperek, szczypiorek,
- 100 g wyrazistego sera, np. cheddar
- kilka oliwek
- kilka suszonych pomidorów
- ulubione zioła i przyprawy
Odstaw do podwojenia objętości, w temperaturze pokojowej, na około 1 godzinę i zajmij się przygotowaniem wytrawnych dodatków do ciasta, chyba że zostajesz przy wersji słodkiej :-)
Pokrój wybrane przez Ciebie składniki w drobną kostkę. Zetrzyj ser, posiekaj zioła. Do wyrośniętego ciasta dodaj przygotowane, słone dodatki i piecz na mocno rozgrzanej gofrownicy do uzyskania złotego koloru.
Możesz również wyrośnięte ciasto wstawić na noc do lodówki i upiec rano, po dodaniu słonych składników.
Smacznego :-)
Edyta
Zapraszamy na naszego Facebooka: www.facebook.com/kawalekdalej.
Wow ! Nie słyszałam o takiej wersji ! Jak dla mnie -świetny pomysł
OdpowiedzUsuńPolecamy, lepsze od tostów, szybsze od pizzy :-)
OdpowiedzUsuń