Dobra rada: jeśli, z różnych powodów ;-) wolicie mielony ser z wiaderka, to polecam Piątnicę "Twaróg sernikowy" lub "Ser śmietanowy" Delfiko z Netto.
SERNIK KRÓLEWSKI
Składniki na kruche, kakaowe ciasto (tortownica 26 cm)
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej śmietany 18 %
Pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki umieść w misie miksera z hakiem lub nożykiem i wyrabiaj na jednolitą masę. Możesz zagnieść ciasto na stolnicy.
Podziel je na 3 równe części, włóż do woreczka i wstaw do lodówki na parę godzin, albo do zamrażarki na godzinę.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyklej boki. Drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach na spód formy. Włóż tortownicę do lodówki i zajmij się serem.
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu z wiaderka lub przynajmniej dwukrotnie mielonego
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (porcja na 500 ml mleka)
- szczypta soli
- ulubione dodatki: rodzynki czy skórka z pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pozostałe składniki krótko zmiksuj, tylko do połączenia. Białka delikatnie połącz z masą serową.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C, bez termoobiegu.
Do schłodzonej tortownicy wlej masę serową, a na nią zetrzyj, na tarce o grubych oczkach, trzecią część ciasta.
Piecz sernik ponad 60 minut, a następnie studź w uchylonym piekarniku.
Smacznego :-)
Edyta
Przypominajka ;-)
www.instagram.com/kawalekdalejpl/
www.facebook.com/kawalekdalej.
Oj tak serniczek zawsze i wszędzie smakuje ! A ten królewski podany w taki sposób musi być pyszny !
OdpowiedzUsuńPyszny i prosty w wykonaniu, zaufaj nam!
OdpowiedzUsuń