A jaka jest Wasza ulubiona zupa? My uwielbiamy kremy, bo są szybkie w wykonaniu i można w nich dużo przemycić, zwłaszcza jak mamy w domu niejadka :-)
Mamy dziś dla Was przepis na pyszną zupę - krem z czerwonej soczewicy. Sycąca i bardzo aromatyczna propozycja na obiad, a wzbogacona klopsikami będzie świetnym pomysłem na spotkanie w gronie przyjaciół :-)
ZUPA KREM Z SOCZEWICY Z PULPETAMI Z INDYKA
Składniki na zupę (4 porcje)
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 średnia cebula, w plastry/piórka
- 3 ząbki czosnku, w plasterki
- 3 średnie marchewki, w plasterki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy/oleju
- 1 litr wywaru lub wody
- kolendra/pietruszka, sól, pieprz
- jogurt grecki lub śmietana 18%
Składniki na pulpety
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki sezamu, upraż na suchej patelni
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki
- sól, pieprz
Zacznij od zupy.
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę razem z czosnkiem. Dorzuć marchewkę, przypraw solą i pieprzem i duś przez chwilę (około 3 minut). Dodaj koncentrat i soczewicę, smaż kolejne 3 minuty. Zalej wszystko gorącym wywarem/wodą i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (około 20 minut - tyle wystarczy na przygotowanie pulpetów :-)).
Czas na pulpety.
Zagotuj wodę. Mięso wymieszaj z jajkiem, bułką, jedną łyżką uprażonego sezamu i ziołami, przypraw solą i pieprzem. Uformuj małe pulpeciki, gotowe wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj około 6 minut, w zależności od wielkości ;-), najlepiej po prostu jednego spróbuj.
A teraz część artystyczna ;-)
Miękkie warzywa zmiksuj, dopraw miodem i ewentualnie solą, pieprzem. Udekoruj śmietaną/jogurtem, ziołami(mogą być ziarna kolendry, roztarte), wrzuć pulpeciki. Na koniec posyp uprażonym sezamem.
Smacznego :-)
Edyta
Lubimy takie zupki....ale z soczewicy jeszcze nie próbowałam ...
OdpowiedzUsuńWiec trzeba spróbować :-) daj znać jak Ci smakowała
OdpowiedzUsuń