Kremowa zupa z czerwonej soczewicy z pulpecikami

Jesteśmy największymi amatorami zup na świecie, wiedzieliście o tym? Zjadamy ich ponad 100 litrów rocznie, na osobę! W czołówce najpopularniejszych zup są żurek (przepis tutaj), rosół i pomidorowa zrobiona z rosołu z wczoraj ;-)
A jaka jest Wasza ulubiona zupa? My uwielbiamy kremy, bo są szybkie w wykonaniu i można w nich dużo przemycić, zwłaszcza jak mamy w domu niejadka :-)

zupa/krem z czerwonej soczewicy z pulpetami

Mamy dziś dla Was przepis na pyszną zupę - krem z czerwonej soczewicy. Sycąca i bardzo aromatyczna propozycja na obiad, a wzbogacona klopsikami będzie świetnym pomysłem na spotkanie w gronie przyjaciół :-)

ZUPA KREM Z SOCZEWICY Z PULPETAMI Z INDYKA

Składniki na zupę (4 porcje)


  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula, w plastry/piórka
  • 3 ząbki czosnku, w plasterki
  • 3 średnie marchewki, w plasterki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • 1 litr wywaru lub wody
  • kolendra/pietruszka, sól, pieprz
  • jogurt grecki lub śmietana 18%

Składniki na pulpety


  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sezamu, upraż na suchej patelni
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki
  • sól, pieprz


Zacznij od zupy.
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę razem z czosnkiem. Dorzuć marchewkę, przypraw solą i pieprzem i duś przez chwilę (około 3 minut). Dodaj koncentrat i soczewicę, smaż kolejne 3 minuty. Zalej wszystko gorącym wywarem/wodą i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (około 20 minut - tyle wystarczy na przygotowanie pulpetów :-)).
Czas na pulpety.
Zagotuj wodę. Mięso wymieszaj z jajkiem, bułką, jedną łyżką uprażonego sezamu i ziołami, przypraw solą i pieprzem. Uformuj małe pulpeciki, gotowe wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj około 6 minut, w zależności od wielkości ;-), najlepiej po prostu jednego spróbuj.
A teraz część artystyczna ;-)
Miękkie warzywa zmiksuj, dopraw miodem i ewentualnie solą, pieprzem. Udekoruj śmietaną/jogurtem, ziołami(mogą być ziarna kolendry, roztarte), wrzuć pulpeciki. Na koniec posyp uprażonym sezamem.

Smacznego :-)
Edyta

zupa z czerwonej soczewicy

zupa z pulpetami

Zainspirowana przez Jakuba Kuronia :-)

Kawałek dalej

2 komentarze:

  1. Lubimy takie zupki....ale z soczewicy jeszcze nie próbowałam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiec trzeba spróbować :-) daj znać jak Ci smakowała

    OdpowiedzUsuń