Z kurkami sprawa jest prosta, wystarczy dobrze zaopatrzony sklep ;-)
Kurki nie dość, że pięknie wyglądają, kolor mają zależny od lasu, w którym zostały zebrane, to jeszcze są bogate w białko. Proste w obróbce, idealnie nadają się do mrożenia. Wystarczy je tylko podsmażyć na maśle, do czasu aż woda z nich odparuje. Radzę przygotować więcej porcji, bo sosik czy taka na przykład jajecznica wzbogacona kurkami skradnie Wasze serce :-)
Sos śmietanowy z kurkami
- 250 g kurek
- mała cebula
- 50 ml białego wina
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, pieprz
Kurki umyj i odłóż na papierowy ręcznik/ściereczkę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklij na maśle. Dodaj kurki, posól, skrop sokiem z cytryny i krótko przesmaż. Wlej wino, przemieszaj, zagotuj. Dodaj śmietankę, przypraw i zredukuj do pożądanej gęstości. Gęstszy sos na grzankę, do ziemniaków, rzadszy do kaszy czy makaronów. Udekoruj natką pietruszki.
Szybka porcja mięsa - polędwiczki wieprzowe
- ok 500 g polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz kolorowy, grubo zmielony
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel na grube plastry (około 1-2 cm). Lekko rozpłaszcz dłonią. Przypraw solą i pieprzem. Smaż na maśle, na mocno rozgrzanej patelni po 3 minuty z obu stron.
Polędwiczki podawaj z sosem kurkowym i ulubionymi dodatkami :-)
Smacznego,
Edyta :-)