Szybki obiad - polędwiczka z sosem kurkowym

Lubicie spacery po lesie? W okresie wakacji takie wędrówki podobają mi się najbardziej, bo las wtedy jest pełen kulinarnych skarbów. W lipcu obdarowuje nas jagodami, a w sierpniu wracamy ze spacerów z koszami pełnymi grzybów. Uwielbiam zbierać grzyby, zwłaszcza, gdy jest ich tyle, że się o nie potykam ;-) Ale najczęściej to zajęcie zostawiam bardziej doświadczonej osobie:-)

szybki obiad

Z kurkami sprawa jest prosta, wystarczy dobrze zaopatrzony sklep ;-)
Kurki nie dość, że pięknie wyglądają, kolor mają zależny od lasu, w którym zostały zebrane, to jeszcze są bogate w białko. Proste w obróbce, idealnie nadają się do mrożenia. Wystarczy je tylko podsmażyć na maśle, do czasu aż woda z nich odparuje. Radzę przygotować więcej porcji, bo sosik czy taka na przykład jajecznica wzbogacona kurkami skradnie Wasze serce :-)

grzyby

Sos śmietanowy z kurkami

  • 250 g kurek
  • mała cebula
  • 50 ml białego wina
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól, pieprz
Kurki umyj i odłóż na papierowy ręcznik/ściereczkę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklij na maśle. Dodaj kurki, posól, skrop sokiem z cytryny i krótko przesmaż. Wlej wino, przemieszaj, zagotuj. Dodaj śmietankę, przypraw i zredukuj do pożądanej gęstości. Gęstszy sos na grzankę, do ziemniaków, rzadszy do kaszy czy makaronów. Udekoruj natką pietruszki.

szybki obiad

Szybka porcja mięsa - polędwiczki wieprzowe 

  • ok 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz kolorowy, grubo zmielony
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel na grube plastry (około 1-2 cm). Lekko rozpłaszcz dłonią. Przypraw solą i pieprzem. Smaż na maśle, na mocno rozgrzanej patelni po 3 minuty z obu stron.
Polędwiczki podawaj z sosem kurkowym i ulubionymi dodatkami :-)

Smacznego,
Edyta :-)

grzybobranie

Kawałek dalej

4 komentarze: