Makaron w kremowym sosie dyniowym z pulpecikami
SKŁADNIKI ( 4-6 porcji)
- 400 g makaronu penne
- 200 g pieczarek
- 500 g pieczonej dyni / puree
- 250 ml śmietany 30%
- 200 ml wody/bulionu (+/- sos nie powinien być bardzo gęsty)
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku (2 do sosu, 1 do mięsa)
- 100 g wędzonego boczku
- tłuszczu do smażenia (masło/oliwa/olej)
- sól, biały pieprz
- ser twardy,dojrzewający (typu Grana Panado) do posypania
- zielona pietruszka
Mięso mielone osól, popieprz i wyrabiaj (kilka minut) z czosnkiem oraz solidną porcją, drobno posiekanej pietruszki. Dłonie nasmaruj oliwą i uformuj malutkie pulpeciki (ponad 20 sztuk).
Na zimną patelnię wrzuć pokrojony w cienkie paski boczek, powoli go wytapiaj. Rumiany przełóż na papierowy ręcznik.
Na tej samej patelni smaż pieczarki pokrojone w ćwiartki z dodatkiem oleju, soli i pieprzu.
W garnku z rozgrzanym tłuszczem zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzuć dynię, wlej śmietanę i stopniowo płyn (od rodzaju dyni zależy, ile tego płynu będziesz potrzebować). Gotuj około 10 minut. Nie zapominaj o mieszaniu. Następnie zmiksuj.
Wstaw wodę na makaron i przyrządź go, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotowy odcedź i skrop oliwą z oliwek.
Do gotowego sosu wrzuć boczek, grzyby, w razie potrzeby dolej płynu, lub zredukuj, przypraw.
Na patelni rozgrzej kolejną porcję tłuszczu i usmaż pulpeciki.
W gorącym sosie zanurz makaron, odstaw na chwilę. Pozwól, aby sos dogłębnie obtoczył makaron :-)
Na talerze rozłóż makaron, na wierzch ułóż kilka pulpetów. Udekoruj startym serem i natką pietruszki.
Smacznego :-)
Edyta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz