Lubię odtwarzać klasyczne, oryginalne przepisy, również te na sałatki, które mają za sobą jakąś historię i autora doskonale znającego się na sztuce kulinarnej. Jestem wtedy pewna, że wyjdzie coś wyjątkowego, że tak połączone składniki będą ze sobą świetnie współgrały, a ja znajdę kolejną bazę do tworzenia swoich połączeń i wariacji :-)
Tak natknęłam się na przepis, który powstał na otwarcie nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. Harmonijną bazę sałatkową tworzy jabłko, seler naciowy, orzechy włoskie i majonez, a co ja dorzuciłam od siebie... Oto przepis :-)
Sałatka Waldorf z kurczakiem
Składniki (solidna, biesiadna ;-) porcja)
300-400 g piersi kurczaka, filetwłoszczyzna (mała cebulka, kawałek marchewki, selera, pietruszki) lub mieszanka warzyw suszonych
1 duże, winne jabłko
sok z cytryny
4-6 łodyg selera naciowego
mała kiść winogrona
duża garść orzechów włoskich
kilka liści sałaty lodowej
sól, pieprz
Sos jogurtowy
1 łyżka majonezu4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki musisz zacząć od ugotowania piersi. Możesz to zrobić przy okazji, gotując rosół, albo z ugotowanego wywaru przyrządzić zupkę. Tak przygotowana pierś będzie miała zdecydowanie lepszy smak.
Włoszczyznę ugotuj w niewielkiej ilości wody.
Umytą pierś włóż do wrzącego wywaru (musi być cała w nim zanurzona). Przypraw solą, pierzem i gotuj ok 15 minut. Następnie odstaw rosołek z kurczakiem do ostygnięcia. Zimnego pokrój w większą kostkę.
Orzechy upraż na mocno rozgrzanej, suchej patelni, tylko do momentu jak poczujesz ich aromat (nie mogą się zarumienić/przypiec). Grubo posiekaj.
Porządnie umyte jabłko pokrój (nie obieraj) w większą kostkę. Następnie skrop sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało.
Umyj również sałatę, selera i winogrona.
Na spód miski lub talerza ułóż porwaną sałatę, wrzuć pokrojone łodygi selera, jabłko, połówki winogrona. Na wierzchu poukładaj kurczaka i obsyp go orzechami.
Wszystkie składniki na sos dobrze połącz ze sobą, przypraw do smaku. Podaj w sosjerce (moja ulubiona/praktyczna wersja), lub polej nim sałatkę (gdy podajesz na talerzach).
Smacznego
Edyta :-)