Precyzyjne wskazówki na temat pieczenia biszkopta znajdziesz w szybkim kursie biszkoptowym.
Składniki na jeden blat biszkoptowy ( blacha 35x25 cm ) (będziesz potrzebować dwa blaty)
- 4 duże jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej, tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy mieszadła będą zostawiać wyraźne wzory, zacznij dodawać po łyżce cukru. Zwiększ obroty i miksuj jeszcze parę minut. Gdy piana będzie bardzo stabilna, wyczujesz to pod mieszadłami, dodaj po jednym żółtku i miksuj tylko do połączenia składników. Przesiane mąki dodaj do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchenne. Blachę wyłóż papierem (samo dno) i rozprowadź równo ciasto. Piec, w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, bez termoobiegu, przez około 30 minut (test suchego patyczka ;-)). Pod koniec pieczenia przygotuj drugi biszkopt. Postępuj identycznie jak z pierwszym.
Blaty możesz upiec dzień wcześniej.
Możesz również przygotować biszkopt z 7 jaj i przekroić.
Składniki na krem rafaello
- 0,5 litra śmietany kremówki 30%, z lodówki
- 1 biała czekolada
- 150 ml adwokata/ajerkoniaku
- 100 g migdałów, słupki lub siekane
- 100 g wiórków kokosowych
- 4 łyżeczki żelatyny
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (moc 450 przez około 3 minuty). Napęczniałą żelatynę też rozpuść w kąpieli wodnej (najbezpieczniej, bo nie można żelatyny doprowadzić do wrzenia!). Dodaj do niej czekoladę. Mieszając wlej powoli adwokat. Kremówkę ubij w dużym naczyniu na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj, strużką, adwokatową mieszankę. Do gotowego kremu wsyp kokos i migdały. W razie potrzeby możesz krem dosłodzić.
Składniki na piankę śmietanową z kokosem
- 0,5 litra śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe do dekoracji, około 50 g
Nasączenie
- 100 ml mieszanki zimnej wody z alkoholem, najlepiej likierem kokosowym
Finisz
Jeden z biszkoptów, ładniejszy, wyższy, połóż na spód formy i nasącz ponczem. Drugi pokrój w kostkę i wymieszaj z masą rafaello. Mieszankę wyłóż na biszkopt. Ostatnią warstwą będzie bita śmietana, którą udekoruj wiórkami kokosu i gotowe.Smacznego :-)
Edyta
Zapraszamy na naszego Facebooka: www.facebook.com/kawalekdalej.
przepyszne, delikatne, same dobrocie ;) mniam !
OdpowiedzUsuńo tak reklama kokosowego batonika opatrzony była kiedyś sloganem jak w raju :-) i tym cieście też można tak powiedzieć
OdpowiedzUsuń