Co tu dużo pisać, szpinak to samo zdrowie! Wykazuje działanie antynowotworowe, chroni przed miażdżycą. Dba o nasz układ krwionośny i nerwowy. Obniża poziom złego cholesterolu.
Wspomaga wzrok, pamięć i koncentrację. Opóźnia proces starzenia, zwiększa odporność, a także wspomaga odchudzanie. Wow! Dużo tego :-)
Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa witamin z grupy B, witaminy C, K, E, beta-karotenu, luteiny, kwasu foliowego, flawonoidów i licznych składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu.
Do sklepu, po szpinak, marsz! ;-) Naprawdę, wystarczy włożyć go do koszyka, a pomysły na jego przyrządzenie same przyjdą. Tak było ze mną. Przygotowując ten wpis kupiłam porcję świeżego szpinaku, niby tylko na omlety, ups zdradziłam co będzie ;-) A wyczarowałam jeszcze smoothie i sałatkę. Uraczyłam również paroma listkami moje rybki. Na kanapki też wystarczyło :-) Ważne, szpinak trzeba zjeść najszybciej, jak to możliwe, bo już po 3 dnia traci większość swoich wartości odżywczych.
Śledźcie naszego bloga, a niebawem znajdziecie na nim więcej przepisów ze szpinakiem w roli głównej, bo jesteśmy szpinakożercami ;-) A dziś, z okazji MIĘDZYNARODOWEGO DNIA SZPINAKU :-) mamy dla Was wspomnianego OMLETA.
Składniki na jedną porcję (patelnia 18cm)
- 1 garść szpinaku baby
- 2 łyżki mrożonego groszku
- 1 łyżka masła
- 0,5 małej cebuli
- 2 plasterki ulubionej szynki
- 2 plastry sera typu feta
- 2 jajka
- pieprz
Smaż na małym ogniu, aż omlet równo się zetnie. Przypraw pieprzem.
Smacznego :-)
Edyta
Mniam ! To już wiem co będzie na rodzinne śniadanie w niedzielę 😉
OdpowiedzUsuńWszyscy zadowoleni z zielonego śniadania?
OdpowiedzUsuń