Dobra rada: sałatę najlepiej rwij, krojąc nożem uszkadzasz jej komórki, przez to tracą wiele cennych wartości. A mieszanki rób samemu, te ze sklepu są krojone i pakowane w specjalnych warunkach przedłużających świeżość. Otworzone na drugi dzień praktycznie nie nadają się do wykorzystania. I pamiętaj o oliwie, dzięki której lepiej wchłaniają się witaminy, zwłaszcza A, D, E i K, a zioła są bardziej aromatyczne.
Tyle propozycji kłębi się w mojej głowie, aż trudno się zdecydować, która pójdzie na pierwszy ogień;-) Z racji, że wiosna dopiero się rozkręca, a pomidory jeszcze nie smakują jak powinny, wybrane wpisy sałatkowe będą dostosowane do pory roku i wielkanocnego klimatu, ale oczywiście smakują nie tylko od święta.
Sałatka z kurczakiem, melonem i marchewką
Składniki na 4 porcje- mix sałat, ale najlepiej swoja mieszanka sałaty lodowej z rukolą
- 1/2 wędzonej piersi z kurczaka, pyszna będzie również pierś grillowana lub pieczona
- 1 duża marchewka
- garść rodzynek, sparzonych wrzątkiem
- 1/4 melona
- ulubione kiełki
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Smacznego :-)
Edyta
Zapraszamy na naszego Facebooka: www.facebook.com/kawalekdalej.
Wygląda znakomicie 😉
OdpowiedzUsuńDzięki! No to teraz pozostaje spróbować czy tak samo smakuje! :-)
OdpowiedzUsuń