Znalazłam w szafce paczkę oreo, a w lodówce ser twarogowy. Serek dobry i oreo też, a dzieci zaglądają tylko do kuchni i mruczą pod nosem - Mamo, zrób coś słodkiego. Mama specjalnie słodkości ukryła, żeby nie znikały nie wiadomo gdzie ;-).
Z tej popołudniowej historii zrobił się nam przepis na trufle z ciasteczkami Oreo. Tak pyszne wyszły, że na pewno się im nie oprzesz ...
Czarno mi w kuchni
Poza tym ostatnio mam jakąś manię na czarne dania, a wszystko zaczęło się od czarnej lemoniady, którą serwuję sobie na śniadanie. Potem tak już jakoś wyszły czarne makaroniki i czarne naleśniki. I w restauracji obżerałam się czarnym burgerem i na imprezie firmowej czarnymi lodami. Hmm niby wiosna, a u mnie smaki na czarne przyszły... więc jem i gotuję na czarno ;-)Trufle z ciasteczkami Oreo
Co będzie nam potrzebne
- 20 ciasteczek Oreo lub innych czarnych markiz
- 200 g sera twarogowego (może być chudy, czy półtłusty jaki wolicie takiego użyjcie)
-blender kielichowy
To tak prosty przepis, że aż nie ma czego opisywać. Zaczynamy od zrobienia tzw. jadalnej ziemi - 15 ciasteczek rozdrabniamy w blenderze kielichowym i mamy jadalną ziemię. Dodajemy ją do miski z twarogiem i blendujemy przez chwilę na gładką, czarną, gęstą masę.
Z masy formujemy kuleczki, kulając je niczym kluski śląskie ;-) Tylko dziurki z rozpędu nie róbcie ;-)
Następnie przerabiamy na proszek kolejne 5 ciasteczek, w których obtaczamy nasze trufle.
Trufle umieszczamy na minimum 30 minut w lodówce, a jeśli nie możecie czekać tak długo to 15 minut w zamrażalniku będzie wystarczająco. U mnie głodomory krążyły nad talerzem, więc musiała być opcja ekspresowa.
Mój M twierdzi, że wyszły epickie, więc zakładam, że Wam też będą smakować.
Smacznego.
Napiszcie w komentarzach, czy lubicie takie ekspresowe pyszności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz