Puszyste ciasto jogurtowe z porzeczkami

Po dłuuugim wypoczynku powracam pełna pomysłów na blogowe wpisy, a Tobie Madziu życzę dzikich przygód ;-) i niezliczonych inspiracji.

porzeczka owoce sezonowe

Mój pierwszy post nasunął się sam, gdy po powrocie zobaczyłam jak pięknie obrodziły mi porzeczki. A że po labie nie weszłam jeszcze na wysokie obroty, przepis będzie mało skomplikowany. Bez miksera, bez stresu, takie ciasta lubicie, prawda? :-) Nie macie porzeczek, żaden problem, można je zastąpić innymi sezonowymi owocami (dodałam troszkę malin).

Puszyste ciasto jogurtowe z porzeczkami (tortownica o średnicy 24 cm)


  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 400 g jogurtu greckiego
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g porzeczki/owoców sezonowych
  • cukier puder lub cytrynowy lukier (cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny)

Pamiętaj! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ale bez paniki, jogurt możesz lekko podgrzać :-)
Mąkę i sodę przesiej do miski.
W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki z cukrem. Do mokrych wsyp suche i pomieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste, tylko wtedy owoce pozostaną po upieczeniu na górze.
Tortownicę wyłóż papierem, przełóż ciasto, a na wierzch wysyp umyte (suche) i obrane porzeczki.
Ciasto piecz około 80 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg).
Jeszcze lekko ciepłe polej lukrem lub zimne oprósz cukrem pudrem.
Prawda, że proste :-)

Smacznego,
Edyta :-)

porzeczka

porzeczki maliny

porzeczki maliny




Kawałek dalej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz