W upalne letnie dni obżeramy się bezkarnie zdrowymi lodami. Na nie zawsze mamy ochotę ;-)
Już kilka razy stałam przed chłodnią w sklepie i zastanawiałam się co wybrać. Wybór niby ogromny, smaków i rodzajów ile dusza zapragnie, ale ... jakoś żadne nie wzbudzały mojego zainteresowania.
Zwykle gotowe lody są za słodkie, mają za dużo polewy, albo nazwałabym je raczej wyrobami lodopodobnymi - bo zerknęłam na skład i się przeraziłam. Logika podpowiada mi, że skoro mrożenie to sposób na przedłużenie żywotności jedzenia, to lody powinny być pozbawione sztucznych dodatków, a rzeczywistość niestety jest zupełnie inna. Zamiast śmietanki, mleka, wody, owców czy soków owocowych na etykietach znalazłam sztuczne barwniki, mleko w proszku, wzmacniacze smaku, zagęstniki, emulgatory ... horror ;-/
Czas na domowe lody!
Lody mogą być zdrowym deserem i są takie proste w zrobieniu. Dlatego czas podzielić się z Wami na ekstremalnie zdrowe lody malinowo-truskawkowe z kaszą jaglaną! Należy je zjadać codziennie, bez żadnych wyrzutów sumienia, a te powinny się pojawić gdy ich nie zjemy ;-)
Jeśli myśl o kaszy w lodach Was przeraża to zupełnie niepotrzebnie! Kasza jaglana ugotowana bez przypraw jest neutralna w smaku i doskonale sprawdza się jako dodatek do lodów czy koktajli, a jaka jest zdrowa ;-)
Lody malinowo-truskawkowe z kaszą jaglaną
Co będzie nam potrzebne?
150 g truskawek
50 g malin
3 łyżki miodu
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
foremka do lodów
blender
Truskawki i maliny rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Dodajemy miód i kaszę i jeszcze raz mieszamy wszystko blenderem.
Masę przekładamy do pojemniczków na lody i umieszczamy w zamrażalniku. Po 3-4 godzinach delektujemy się super zdrowymi lodami :-)
Ta ilość wystarczyła na napełnienie 6 pojemniczków z patyczkami oraz 2 silikonowych foremek na tzw. lody wyciskane.
Pamiętajcie, aby pojemniczki wypełniać tak do 3/4 wysokości ;-)
Czy już chwytasz za blender i idziesz zrobić swoje domowe lody?