Czy sezonowo zmieniają się Wam smaki? Ja mam ostatnio fazę na pożywne śniadania (owsianki, jaglanki, gryczanki), konkretne obiady (sałatka już nie wystarcza) i ciepłe kolacje (zapiekanki, bigosy). Dobrze, że latem nie mam takich zachcianek, bo ciągle bym siedziała w kuchni zamiast na zewnątrz... U Was też tak jest?
Odgrzebuję teraz zapomniane od zimy przepisy i zapiekam, gotuję, grzeję ;-) Dlatego dziś podsuwam Wam pomysł na najlepszą zapiekankę makaronową.
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i cukinią
Co będzie nam potrzebne
200 gramów makaronu kokardki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 niewielkie cukinie
1 puszka pomidorów lub szklanka passaty pomidorowej
3 łyżki suszonego oregano
2 filety z kurczaka
Przyprawy do kurczaka: 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżka miodu, sól i pieprz
oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do smażenia
100 g mozzarelli
1. Filety obieramy z błonek i kroimy w niewielką kostkę. Mieszamy przyprawy i obtaczamy w nich pokrojone mięso. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia.
2. Gotujemy makaron - ok 10 minut powinien być mocno al dente.
3. Kroimy cebulę, czosnek, cukinię i paprykę. Podsmażamy warzywa (nie na tym samym tłuszczu, w którym smażyliśmy mięso). Zaczynamy od cebuli, następnie gdy się zeszkli dodajemy paprykę, po 2-3 minutach czosnek i cukinię. Dusimy całość około 4-5 minut. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy mięso.
4. Warzywa i mięso łączymy z makaronem, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i dodajemy mozzarellę.
5. Zapiekankę pieczemy 20 minut w temperaturze 185 stopni.
Smacznego