Odświętna wersja ciasta 3 Bit

Kto zna popularne i lubiane "ciasto" bez pieczenia 3-bit? Ręka do góry ;-).
A jakby zaszaleć ;-) i choć jedną warstwę ciasteczek zastąpić mało skomplikowanym biszkoptem? Wtedy uzyskamy iście świąteczny wypiek, godny nazwania ciastem :-).
Małymi kroczkami i w końcu wprowadzę Was w mój magiczny, pachnący wanilią świat wypieków, ale musicie mi coś obiecać? Że i Wy załączycie swoje piekarniki, aby poczuć tą słodycz i aromat :-)
Do pieczenia! Gotowi! Start! :-)

3 bit

Ciasto "z pieczeniem" 3 Bit :-)


Składniki na biszkopt (blaszka 35x25)

  • 4 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej, tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dokładną instrukcję na perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj.
Białka ubij, na wolnych obrotach, ze szczyptą soli, na sztywną masę. Wolno, łyżka po łyżce, dodaj cukier. Ubijaj parę minut, masa musi być bardzo sztywna. Zmniejsz obroty i stopniowo dodaj żółtka. Wyłącz mikser tuż po połączeniu się składników.
Dodaj delikatnie i stopniowo mąkę i wymieszaj, ale już rózgą lub łopatką.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) blaszki i piecz około 30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wystudź.


Składniki na krem budyniowy


  • 2 budynie waniliowe (2x40g)
  • 0,7 litra mleka
  • 4 łyżki cukru do budyniu
  • 250 g masła (temperatura pokojowa!)
  • 2 łyżki cukru pudru do kremu
  • 50 ml ajerkoniaku (opcja, ale warta grzechu ;-)) (temperatura pokojowa!)


Budynie przygotuj według instrukcji na opakowaniu, ale z zachowaniem proporcji z naszego przepisu. Wystudź, do temperatury pokojowej.
Dlatego budyń najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Masło ubij z cukrem pudrem na największych obrotach miksera, tak długo, aż stanie się wyraźnie bledsze i puszyste (około 4 minuty).
Następnie dodaj, łyżka po łyżce, wystudzony budyń. Mieszaj tak długo, aż nie będzie grudek, a masa będzie puszysta. Wlej ajerkoniak, krótko zmiksuj.


Składniki na krem śmietanowy


  • 0,7 ml śmietany kremówki, 30% (schłodzonej minimum 24H w lodówce)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru


Żelatynę zalej minimalną ilością zimnej wody, tylko do zakrycia, wymieszaj i odstawić do napęcznienia (około 10 minut).
Śmietanę kremówkę ubij na największych obrotach, dodając cukru, na sztywno.
Napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie zahartuj ciepłą żelatynę łyżką ubitej śmietany, potem dodaj jeszcze jedną, aby wyrównać temperaturę. Ta czynność sprawi, że nie trzeba będzie czekać aż żelatyna ostygnie i zapobiegniemy grudką w kremie. Żelatyna ze śmietaną ma być płynna i letnia/zimna.
Taką miksturę powoli dodaj do kremu śmietanowego, przy włączonym mikserze. Krótko ubij.

Ponadto potrzebna będzie:

  • paczka krakersów (około 150 g)
  • paczka herbatników maślanych (około 200 g)
  • puszka kajmaku (około 500 g, Gostyńska masa krówkowa - the best!)
  • czekolada gorzka

przekładaniec


No to składamy :-)

  1. Na spód blaszki połóż biszkopt (możesz nasączyć, ale ciasto jest wystarczająco wilgotne). 
  2. Na biszkopt wyłóż krem budyniowy, wyrównaj. 
  3. Ułóż na nim herbatniki (staraj się nie zostawiać szczelin :-))
  4. Na herbatniki wylej lekko podgrzany kajmak.
  5. Kolejna warstwa to krakersy, jeden przy drugim (po docinaj, żeby dopasować do formy).
  6. Na krakersy wyłóż bitą śmietanę, wyrównaj.
  7. Wieńczyć dzieło będzie starta czekolada (na grubych oczkach tarki).


Gotowe :-) Smacznego !
Edyta


3bit

ciasto balowe


Kawałek dalej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz