Nie dość, że jest fit, to jeszcze banalny w wykonaniu, bo bez pieczenia, czyli deserek dla każdego :-).
A okazji do zrobienia CZARNEGO LASU jest przecież dużo o tej porze roku. Teraz WALENTYNKI, za chwilę DZIEŃ KOBIET :-), a i bez okazji dobrze smakuje, bo przecież prawie nie ma kalorii ;-).
Czarny Las - deser w szkle :-)
Składniki na 6-12 sztuk (wszystko zależy jakiej wielkości będzie naczynie)1. Ciemny spód
- 1 szklanka płatków owsianych, błyskawicznych lub górskie
- 1/2 szklanki daktyli (zalej wodą na około 30 minut)
- 2 łyżki kakao
Daktyle odsącz i zmiksuj w malakserze/rozdrabniaczu z płatkami i kakao.
2. Biała warstwa
- 1 duży jogurt grecki (400 g)
- 250 g serka mascarpone
- słodzidło (miód, ksylitol, cukier)
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny (zalej odrobiną zimnej wody, tylko do przykrycia)
Jogurt krótko zmieszaj z serkiem na jednolitą, gęstą masę. Dodaj ziarna wanilii, dosłódź według upodobań.
Napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej. Zahartuj białą masą (połącz z łyżeczką masy, aby wyrównać temperatury) i połącz z resztą kremu (najlepiej krótko, mikserem).
3. Czerwona warstw
- 450 g wiśni (mrożone musisz rozmrozić)
- 1 galaretka wiśniowa na 300 ml płynu
- 200 ml wiśniówki
Rozmrożone wiśnie zalej wiśniówką i odstaw na około 30 minut.
Galaretkę rozpuść w 300 ml wody. Dodaj wiśnie i alkohol. Odstaw do lekkiego stężenia.
Warstwowanie ;-)
Do szklanych naczyń (pucharków, miseczek, szklaneczek, słoiczków, kieliszków) nakładaj kolejno warstwę brązową, białą i czerwoną (ostatnią najlepiej dopiero wtedy, jak warstwa biała lekko stężeje).
Uwagi:
Możesz pominąć żelatynę, wtedy wiśnie połóż na brązowej masie i podawaj w dowolnej ilości kombinacji/warstw.
Smacznego
Edyta :-)
A tu więcej walentynkowych inspiracji.