Ramen to japoński rosół, ale nie ma na niego jednego, najlepszego przepisu. Jest z nim tak jak z naszym tradycyjnym polskim rosołem - ile domów tyle przepisów, każdy ma swoje ulubione "triki" i dodatki, które sprawiają, że rosołek jest wyjątkowy.
Ramen jest bardzo esencjonalny, bogaty w smaki i po prostu niezrównany. To bardzo zdrowa zupa. Stawia na nogi po męczącym dniu. Choć to "tylko" zupka jest bardzo sycąca i zdecydowanie wystarczy jako cały obiad.
W zeszłą sobotę naszły mnie smaki na ramen, u nas w mieście jest tylko jedno miejsce w którym serwują takie specjały, więc za dużego wyboru nie mieliśmy. Niestety zupka, bardzo mnie rozczarowała. Za oknem mróz i śnieg, a kulinarnych wycieczek póki co nie planujemy, wymyśliłam, że zrobię swój ramen. To nie może być przecież takie trudne ;-) I nie było...
Gdy wpisałam w google ramen, znalazłam setki przepisów z dziesiątkami składników, w większości niedostępnymi w lokalnych sklepach. Trafiłam na stronę Japanese 101 i tam znalazłam przepis, na którym bazowałam. W sumie był tak prosty, że warto było spróbować.
Efekt smakowy okazał się być lepszy niż oczekiwałam ;-) Koniecznie wypróbujcie przepis na najprostszy na świecie ramen, zwłaszcza gdy nie znacie jeszcze jego smaku!
Najprostszy ramen na świecie
Co będzie nam potrzebne
1/2 kg schabu
1 łyżka soli gruboziarnistej
folia spożywcza
4 cm imbiru
4 ząbki czosnku
pęczek zielonej cebulki
4 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki sake
2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki pasty tahini
1 łyżeczka soli
jajko ugotowane na twardo
makaron ramen (można go zastąpić makaronem chow main)
łyżeczka sody oczyszczonej
do dekoracji: zielona cebulka, czarny sezam, nori (piekłam nori przez 15 minut na 220 stopni, by zrobiły się chrupiące)
1. Dzień przed gotowaniem ramenu myjemy schab i nacieramy go gruboziarnistą solą. Całość szczelnie owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na noc (może być tam dzień czy dwa jeśli zmienicie plany).
2. Do garnka wlewamy 1,5 litra filtrowanej wody, umieszczamy w niej schab, oczywiście bez folii ;-). Dodajemy także pokrojony imbir, ząbki czosnku i zieloną cebulkę. Gotujemy na bardzo małym ogniu, po przykryciem przez 1,5 h.
3. Gotujemy jajka na twardo i przygotowujemy makaron azjatycki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody na makaron dodajemy sodę oczyszczoną.
4. Wyciągamy mięso, a wywar przelewamy przez sito. Do klarownego rosołku dodajemy przyprawy: sos sojowy, sake, olej sezamowy, pastę tahini i sól.
5. Serwujemy! W miseczkach umieszczamy makaron, jajko, pokrojoną wieprzowinę, pokrojoną dymkę oraz nori. Naszą kompozycję zalewamy ramenem.
Taaaa daaam. Najprostszy ramen na świecie gotowy!
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz