Sałatka ze szpinakiem, buraczkiem i pomarańczą
Składniki:
1/2 opakowania szpinaku2 buraki
2 pomarańcze
dwie garści orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
1/2 opakowania ser feta (około 50 g)
sól, pieprz
Balsamiczny dressing
2 łyżki octu balsamicznego1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka miodu
6 łyżek oliwy z oliwek
skórka z wyparzonej pomarańczy, do smaku
Buraczki wyszoruj, przypraw solą i pieprzem, zawiń w folię aluminiową i piecz około godzinę w 200 stopniach C. Przestudź, obierz i pokrój w półplasterki.
Buraczki możesz upiec przy okazji, np. świątecznych wypieków, lub kupić już po obróbce termicznej.
Pomarańcze będą lepiej się prezentować i smakować, jak je wyfiletujesz. Z całej obranej pomarańczy wycinaj cząstki bez białej błony, potem usuń również pozostałości po skórce.
Uprażone orzechy posiekaj.
W słoiczku umieść wszystkie składniki na sos, zakręć go i energicznie potrząsaj, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdyby sos się rozwarstwi, nie będzie jednolity, dolej troszkę gorącej wody i znów wymieszaj.
Na talerzu/misce ułóż umyty szpinak, buraki, pomarańcze. Polej dressingiem, posyp orzeszkami i pokruszoną/pokrojoną fetą.
Smacznego
Edyta :-)
A tu jeszcze jedna sałatka ze zdrowym buraczkiem :-)
Zainspirowana :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz