Ten słodziutki pościk piszę z myślą o Was i Waszych mężczyznach.
O Was, bo jak już będziecie musiały coś robić 8 marca, to niech to będzie deser! Prosty, szybki i z produktów zwykle dostępnych w domu, żebyście jeszcze po sklepach nie musiały ganiać.
O Waszych mężczyznach, bo jak zapragną ;-) Was w tym wyręczyć, to niech to będzie coś z czym przyjemnie im się będzie pracowało, żeby się czasami nie zniechęcili ;-).
Wystarczy tylko odpowiednio wcześniej podesłać link :-)
To się nie może nie udać !
Orzechowe crumble z jabłkami
Składniki na 5-6 porcji:
KRUSZONKA:- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła, roztopinego
- 100 g orzechów, ulubionych, uprażonych na patelni, posiekanych
- 50 g płatków owsianych, górskich lub błyskawicznych
- 50 g cukru
MAŚLANE JABŁKA:
- 600-700 g jabłek
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu, opcjonalnie
- 1-2 łyżki cukru, ilość zależy od gatunku jabłek
W misce połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę. Ciasto ma zbić się w duże grudki- kruszonkę.
Odstaw do lodówki.
Umyte jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki/dużą kostkę.
Na patelni rozpuść masło z cukrem, wrzuć jabłka i krótko podduś (3-4 minuty). Przypraw.
Opcja dla zabieganych-leniwych ;-)
Kup gotowe jabłka w słoiku (Szarlotka-jabłka prażone). Przypraw :-)
Jabłka przełóż do ceramicznych miseczek/naczynia do zapiekania i równomiernie rozprowadź kruszonkę.
Crumble piecz około 30 minut (rumiany wierzch) w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (termoobieg).
Podawaj na ciepło z bitą śmietaną, roztopioną czekoladą lub z gałką lodów waniliowych.
Smacznego,
Edyta :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz