Sezon na szparagi już prawie się kończy, dlatego warto je szybko kupić i przyrządzić ;-) Zwłaszcza, że następna okazja nadarzy się dopiero w maju za rok ...
Szparagi są bardzo delikatne w smaku i bardzo bardzo zdrowe. Ja wolę smak zielonych szparagów bez dodatków, a białe lubię jeść w towarzystwie beszamelowego sosu i szynki parmeńskiej lub boczku.
Co takiego mają w sobie szparagi? Po pierwsze dużo kwasu foliowego, dlatego są polecane przyszłym mamom. A ponieważ zwykle to co jemy jest ubogie w kwas foliowy, powinniśmy jeść je wszyscy ;-)
Po drugie: Szparagi są niskokaloryczne - gotowane w wodzie bez sosów mają jedynie 18 kalorii w 100 gramach.
Po trzecie szparagi są bogate w błonnik.
Po czwarte witamin szparagom nie brakuje (B1, B2, E i C). Główki szparagów zawierają więcej witaminy C niż w cytryna ;-)
Pieczony łosoś ze szparagami w dwóch sosach
Co będzie nam potrzebne?
Pieczony losoś
200 g łososia (płat ze skórką)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sólo i pieprz
pęczek zielonych szparagów
Sos koperkowy
100 ml śmietany kremówki
100 ml wody
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
pęczek koperku
sól i pieprz
sól i pieprz
Pesto z pietruszki
100 g orzeszków arachidowych
pęczek pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
brytfanka
papier do pieczenia
1. Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia. Mieszamy sos sojowy, syrop klonowy, sok z cytryny i oliwę. Łososia marynujemy przez około godzinę.
Nie polecam trzymać łososia w tej marynacie przez całą noc - jak możecie zobaczyć na zdjęciu z zielonym pesto - ten kawałek ryby stracił swój piękny kolor, a w smaku wcale nie był lepszy niż ten marynowany przez chwilę.
Gotowe ;-)
Szparagi idealnie komponują się z pesto, a sos koperkowy z curry z łososiem.
Smacznego!
Nie polecam trzymać łososia w tej marynacie przez całą noc - jak możecie zobaczyć na zdjęciu z zielonym pesto - ten kawałek ryby stracił swój piękny kolor, a w smaku wcale nie był lepszy niż ten marynowany przez chwilę.
2. Łososia pieczemy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
3. Przygotowujemy sos koperkowy. W garnuszku zagotowujemy wodę z kurkumą i słodką papryką. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę kremówkę. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
4. Przygotowujemy pesto pietruszkowe. W kielichu blendera lub w wysokim naczyniu umieszczamy orzeszki, pietruszkę i olej. Rozdrabniamy ruchami pulsacyjnymi, aż do uzyskania płynnej konsystencji.
5. Szparagi zielone gotujemy przez około 4-5 minut we wrzącej osolonej wodzie. Pamiętajcie aby główki były ponad wodą - szparagi gotujemy w pionie, związane np. bawełnianym sznurkiem lub nitką.
5. Szparagi zielone gotujemy przez około 4-5 minut we wrzącej osolonej wodzie. Pamiętajcie aby główki były ponad wodą - szparagi gotujemy w pionie, związane np. bawełnianym sznurkiem lub nitką.
Gotowe ;-)
Szparagi idealnie komponują się z pesto, a sos koperkowy z curry z łososiem.
Smacznego!