Tradycyjny, zawijany makowiec
Ciasto drożdżowe (3 rolady o długości ok 35 cm)
- 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
- szczypta soli
- 45 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 200 ml letniego mleka
- 150 g masła, roztopionego
- 6 żółtek
- 2 łyżki alkoholu (spirytusu/wódki/rumu)
Jak zawsze w drożdżowych wypiekach zacznij od zaczynu.
Drożdże+mleko+cukier+mąki, tyle aby konsystencją zaczyn przypominał gęstą śmietanę. Odstaw na 15 minut.
Do misy miksera z hakiem (na blat/stolnice) wsyp mąkę, sól, dodaj żółtka (białka będą potrzebne do masy makowej), alkohol i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto (minimum przez 5 minut), dodając w połowie ugniatania przestudzone masło.
Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Masa makowa
- 500 g suchego, mielonego maku + wrząca woda
- 6 białek
- 100 g cukru
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 1 łyżka miękkiego masła (jeśli masa będzie sucha, to dwie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, żurawiny,itp.)
Na początku od razu dodam, że oczywiście możesz dodać masy gotowej z puszki, ale polecam zrobić swoją masę (gotowa lubi popłynąć ;-)), zwłaszcza, że można kupić już mak zmielony :-).
Do gotowej masy makowej dodaj tylko 3 białka i pół porcji bakalii.
Mak zalej wrzątkiem do przykrycia, odstaw do ostygnięcia (zrób w tym czasie ciasto).
Następnie odciśnij z nadmiaru wody w kuchennej ściereczce, solidnie. Może nie aż tak jak ja, że aż mi ścierka pękła ;-).
Białka ubij na sztywno.
Do maku dodaj bakalie (orzechy posiekane) i połącz z resztą składników. Dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj.
Etap końcowy - zwijanie :-)
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na trzy równe części. Rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt, około 25x35 cm. Nałóż 1/3 masy makowej tak, aby z każdej strony 2 cm ciasta było bez masy. Zwiń jak roladę, dłuższy bok. Końce podłóż pod spód.
Każdy makowiec delikatnie przenieś na papier do pieczenia wysmarowany olejem rzepakowym. Zawiń go dwukrotnie zostawiając 1 cm luzu na wyrośnięcie.
Ułóż na blaszce do pieczenia, 3 razem, ale nie mogą się stykać, bo będą niedopieczone!
Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Piecz w temperaturze 190 stopni, z termoobiegiem, około 30 minut (do brązowego koloru).
Upieczone uwolnić z papieru, rozcinając go od góry.
Letni makowiec polukruj lub zimny posyp cukrem pudrem.
WAŻNE!
Końce makowca muszą być podłożone pod spód, łączenie również musi być na spodzie.
Papier też najlepiej zawinąć pod spód i nie zostawiać więcej niż 1 cm luzu, bo popęka!
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki wody (ew.sok z cytryny, pomarańczy)
Do cukru dodać po łyżce wody. Lukier musi być gęsty.
Polej letnie makowce, udekoruj.
Smacznego,
Edyta :-)
Inspiracja